Selecteer een pagina

Het mag geen verrassing heten dat een vloerverwarming in de vloer verwerkt zit. Je verdeelt het onder in een vloerverwarming die elektrisch is en vloerverwarming met warm water. De elektrische variant is niet zuinig en als er over vloerverwarming gesproken wordt dan doelen we meestal op die met warm water.

Watervoerende vloerverwarming

Vloerverwarming met warm water wordt ook wel watervoerende vloerverwarming genoemd. Warm water wordt dan door de buizen in de vloer gepompt. Voordeel van op deze wijze verwarmen is dat het voor een gelijkmatige temperatuur in je woning zorgt. Er is daarnaast minder luchtstroming. Vloerverwarming voelt extra comfortabel aan, je kunt de verwarming best een graadje lager zetten. Bovendien valt de vloerverwarming prijs vaak erg mee.

Groter verwarmingsoppervlak noodzakelijk

Heb je een energiezuinige woning, dan is de kans groot dat je in een lage temperatuurverwarming woont. De maximale temperatuur die bereikt kan worden is 55 graden Celsius. Bij een lagere temperatuur is een groter verwarmingsoppervlak noodzakelijk om er het even warm te kunnen krijgen. Dat is de reden dat niet zelden gekozen wordt voor vloer- of wandverwarming. Een lagere temperatuur verwarming is behoorlijk energiezuiniger.

Kies een systeem met warmtewisselaar

Je maakt de keuze uit een open of een gesloten systeem met een warmtebron; of een cv ketel of warmtepomp voor de levering van warm water. Een open systeem betekent dat de verwarmingsbuizen direct aangesloten worden op de warmtebron. Bijmengen met koud water is dan wel noodzakelijk, mits de aanvoertemperatuur onder de grens van 55 graden Celsius ligt. Voor een gesloten systeem zijn de buizen niet direct aangesloten en is een warmtewisselaar noodzakelijk. Vanwege de kans op roestvorming in de ketel, wordt vaak een gesloten systeem met warmtewisselaar aanbevolen.

Check de productinformatie

Uiteraard dienen de leidingen op de goede diepte gelegd worden, vloerverwarming infrezen is erg belangrijk. Vaak wordt een dekking van tussen de 25 en 30 mm aanbevolen. Is de dekking minder dan is er minder warmteafgifte en controleer je de kamertemperatuur minder gemakkelijk en minder goed. Uiteraard zorg je dat de leidingen niet zichtbaar aan de oppervlakte van de dekvloer. Bovendien mogen ook niet te grote temperatuurverschillen aan de oppervlakte voelbaar zijn. Let ook op dat je wel de juiste vloerafwerking kiest bij de vloerverwarming. Check dit bij de productinformatie.

Warmte niet of te laat in de ruimte

De vloerafwerking mag overigens een niet al te groot isolerend vermogen hebben. Is dat wel het geval dan komt de warmte niet of te laat in de ruimte namelijk. Daarom ook wordt vaak gewerkt met plavuizen en tegels. Bovendien zijn ook bepaalde laminaatvloeren goed te combineren met vloerverwarming. Minder geschikt zijn de zachte soorten hout en zware tapijten. De temperatuur kun je regelen met een kamerthermostaat, je kunt echter beter kiezen voor een temperatuurregeling per vertrek

Verkoeling

Overigens is vloerverwarming ook in staat op de warmere dagen voor de nodige verkoeling te zorgen. In dat geval wordt immers koud in plaats van warm water door de leidingen gepompt. Dit wordt wel topkoeling genoemd. Dit betekent vrij vertaald dat de temperatuur slechts een beperkt aantal graden naar beneden kan worden gebracht. Wil je meer afkoeling dan zul je dus echt een airco aan moeten schaffen.