Selecteer een pagina

Dit artikel is bestemd voor alle mensen met groene vingers. Wil je graag een haag planten die het pronkstuk van je tuin moet zijn? Denk er dan eens over na om een Portugese laurier te planten. Prunus Iusitanica Angustifolia voor de puristen onder ons. Maar wij zullen het in dit artikel gewoon over de Portugese laurier hebben. Ben je op zoek naar een haag met een hoge bladdichtheid, dan is dit het groen dat je moet hebben. In dit artikel bespreken we waar je zoal op moet letten bij het planten van een Portugese laurier. Lees snel verder!

Voor welke tuinen is het geschikt
Voordat je besluit om een Portugese laurier te planten, moet je eerst bepalen of een Portugese laurier wel past bij je tuin. Over smaak valt niet te twisten, maar over het algemeen komt een Portugese laurier het best tot z’n recht in een klassieke landelijke tuin. Door het relatief kleine donkergroene blad heeft de haaf iets sjieks over zich heen. Maar als je een Portugese laurier wilt planten in de voortuin van een vinex woning is natuurlijk niemand die dat een slecht idee vindt.

Enkele feitjes
De Portugese laurier, behorende tot de rozenfamilie, heeft als pluspunt dat de haag goed bestand is tegen verschillende soorten klimaten. Zoals de naam doet vermoeden vindt de Portugese laurier zijn oorsprong in het mediterraanse klimaat. Maar ook als je in Nederland een Portugese laurier wilt planten voelt de haag zich daar helemaal senang bij. Fantastisch toch?!. Sterker nog, als je de Portugese laurier niet tijdig snoeit, kan de haag uitgroeien tot een volwaardige boom. Door de al eerder genoemde bladdichtheid is de Portugese laurier bij uitstek geschikt voor mensen die door middel van hun begroeiing wat extra privacy voor zichzelf willen creëren.

Maar wanneer plant je dan?
Een beetje afhankelijk van de veranderingen in ons klimaat, is het raadzaam om de Portugese laurier te planten in september of oktober. Het dan nog relatief zachte klimaat zorgt ervoor dat het begin van de haag zich goed kan wortelen in de bodem. Mocht je dat toch te riskant vinden, plant de haag dan gewoon rustig in het voorjaar. Maart en april zijn dan uitgelezen mogelijkheden om de eerste stekjes de grond in te steken. 

Concluderend
De Portugese laurier is een fantastische haag die je een hoop extra privacy gaat bezorgen. Twijfel je over het moment om te planten. Doe het dan vóór de winter of aan het begin van het voorjaar. Plezier gegarandeerd!