Selecteer een pagina

Je kent het wel: je denkt je kamer netjes te houden en dat voor jou stof geen probleem meer is. Totdat de zon een keer naar binnen schijnt en je ineens ziet hoeveel fijnstofdeeltjes er eigenlijk de hele dag rond zweven. Ook in jouw kamer. Adem je dat dan allemaal in? Helaas wel. Gelukkig kun je van alles doen om fijnstofdeeltjes zo veel mogelijk tot een minimum te krijgen. Lees hier onze beste tips om jouw stof voor eens en altijd tegen te gaan! 

Houd je gestoffeerde meubelen goed schoon

Het ligt voor de hand, maar als je dit niet doet kun je er van uitgaan dat het stof blijft rondhangen. Stof gaat namelijk overal in zitten. Heb je net alles gestofzuigd en afgenomen met een doek, staat er een dag later alweer een laag stof op de oppervlaktes. Daarom is het belangrijk om de spullen waar stof in gaat zitten goed schoon te houden. Dit hoeft niet alleen meubilair te zijn: ook een matras of kleding kunnen veel stof vasthouden. Is het al te laat? Neem dan een keer een dag te tijd om alles goed uit te kloppen, en haal bijvoorbeeld kleding eens door de wasdroger. Pas dan heb je een schone lei, en kun je het goed bij gaan houden. 

Koop een serieuze stofzuiger

Ook dit klinkt logisch, maar vaak kiezen mensen voor een goedkope oplossing. Het soort stofzuiger dat je gebruikt is wel degelijk belangrijk voor een fris, stofvrij huis. Tapijten en kleden bijvoorbeeld, houden veel stof vast. Om dat allemaal goed stofvrij te krijgen en te houden, raden we aan een goede stofzuiger te kopen. Hoe meer zuigkracht de stofzuiger heeft, des te meer meer stof je daadwerkelijk uit tapijten, kleden en andere oppervlakken krijgt. Je zult zien dat dit echt de moeite waard is! 

Dweilen en (nat) afstoffen 

Helaas is alleen stofzuigen niet genoeg. Heb je het hele huis gestofzuigd? Zorg er dan voor dat je de vloeroppervlakken daarna goed dweilt en alle andere horizontale oppervlakken ook met een natte doek goed afneemt. Stof houdt namelijk niet van water, dus als alles nat is afgenomen zullen nieuwe stofdeeltjes minder snel landen op de schone oppervlakken. Gebruik hiervoor het liefst een microvezeldoekje: die nemen -zeker als ze nat zijn- veel meer stof op dan andere doekjes. 

Ruim alles goed op

Feit is dat hoe meer rommel er rondslingert, hoe meer oppervlak stof de kans heeft om zich op te nestelen. Dus niet alleen voor jezelf, maar ook om stof tegen te gaan: houd je kamer goed schoon! Laat geen servies rondslingeren en ruim kleding zo snel mogelijk op. Hoe schoner je alles houdt, des te groter de kans dat het aantal stofdeeltjes in de lucht minder worden. 

Luchtreinigers 

Als je alles gedaan hebt en alles goed hebt bijgehouden om stof tegen te gaan, maar nog steeds het gevoel hebt dat er te veel stof blijft ophopen, dan is er nog een laatste redmiddel: een luchtreiniger. Sommige kamers of huizen zijn nu eenmaal bijna niet stofvrij te houden zonder hulp van een luchtreiniger. Met zulke apparaten kun je je huis bijna helemaal stofvrij krijgen. Let er wel op dat ze niet allemaal even goed zijn. De duurdere modellen zijn vaak de moeite waard, in tegenstelling tot goedkope varianten. En ze kunnen veel herrie maken, dus let daar ook op bij het aanschaffen!