Selecteer een pagina

Dit artikel gaat in op de vraag welke zonnepanelen zijn er. Maar eerst geven we enige algemene informatie over zonnepanelen in Gelderland.

Wat zijn zonnepanelen

Een zonnepaneel is opgebouwd uit zogenoemde fotovoltaïsche cellen. In iedere cel worden fotonen, waaruit zonlicht bestaat, omgezet in elektrische energie. Doorgaans bestaan de cellen uit twee lagen silicium. Door het zonlicht ontstaat er een spanningsverschil tussen die twee lagen en die zorgt ervoor dat er een elektrische stroom gaat lopen. Dat is gelijkstroom en de elektrische spanning van een zonnepaneel is de som van de spanning van iedere cel. Doorgaans hebben zonnepanelen een oppervlakte zo’n 1,6 vierkante meter met 60 zonnecellen.

Soorten silicium
Er zijn drie soorten silicium:

Monokristallijn
Zoals de naam aangeeft, wordt voor monokristallijne zonnecellen gebruikgemaakt van een kristal. De cellen hebben meestal een zwarte kleur en het rendement ervan is het hoogste. In vergelijking tot polykristallijne cellen praten we over enige procenten, wat meehelpt bij weinig zonnepanelen, en ze zijn duurder.

Polykristallijn
Poly betekent meerdere. Deze zonnecellen bestaan uit diverse grove kristallen. Dat zie je terug in hun verschijning. Ze zijn meestal blauw van kleur, maar niet uniform. Ze hebben minder rendement dan monokristallijne cellen, maar zijn goedkoper. Als je veel ruimte op het dak hebt, dan kan dit soort een goede optie zijn.

Amorf
Amorfe zonnecellen bevatten poeder en geen kristallen. Ze zijn daardoor buigzaam. Het rendement is lager dan de andere twee soorten en de kosten zijn een stuk lager. Ze zijn echter niet echt geschikt voor gebruik in panelen.

Welke zonnepanelen er zijn, heeft dus te maken met de soorten silicium. Voor de volgende geldt dat echter niet.

Glas-glas zonnepanelen

Het nieuwste type zonnepaneel is de zogenoemde glas-glas. Een dergelijk zonnepaneel bestaat uit twee lagen glas met daartussen een laag zonnecellen. In vergelijking met de eerder genoemde mono- en polykristallijne zonnepanelen heeft een glas-glas zonnepaneel minder last van temperatuurverschillen, mechanische spanningen en vocht. De fabrikanten van deze panelen garanderen een vermogen na 30 jaar van 87%. Van de ander typen kan dat 80% zijn na 25 jaar. Glas-glas zonnepanelen zijn er in twee vormen:

  • Panelen zonder frame
    Een paneel zonder frame is een groot stuk glas, omdat de connectoren aan de achterkant zitten.
  • Panelen die een frame van aluminium hebben
    Deze panelen met frame zien er vrijwel hetzelfde uit als ‘normale’ zonnepanelen. Alleen vanaf de achterkant zie je dat glas is gebruikt en niet kunststof.

Wil je zonnepanelen kopen? Lees je dan vooraf goed in in de mogelijkheden!