Selecteer een pagina

 

Leibomen zijn bomen waarvan de takken in een bepaalde richting staan. De boom wordt ieder jaar gesnoeid om er zeker van te zijn dat de boom het gewenste uiterlijk blijft behouden. Leibomen zijn overigens geen bepaalde boomsoort, er kunnen verschillende bomen gebruikt worden om leibomen te vormen. Een voorbeeld van een boom die vaak voor dit doeleinde gebruikt wordt, is de leilinde. Daarnaast worden er ook regelmatig fruitbomen gebruikt om leibomen mee te maken. Denk bijvoorbeeld maar aan perenbomen. 

Wanneer een bepaalde boomsoort geschikt is om leibomen van te maken? Een boom moet aan bepaalde eisen voldoen. Om te beginnen mag de boom geen takken produceren die in een hoek omhoog groeien. De takken moeten buigzaam zijn en bovendien ook makkelijk uitlopen. Welke soort het meest geschikt is om leibomen mee te creëren, is vooral afhankelijk van je eigen smaak. Ook de locatie is van belang, de grond en de wind hebben bijvoorbeeld veel invloed op welke boom je het beste kunt kiezen. Vind jij het belangrijk dat de boom ook in de winter groen blijft? In dit geval is de Excelsa conifeer een goed voorbeeld van bladhoudende leibomen die winterhard zijn.

Leibomen vergen voldoende onderhoud

Leibomen zien er prachtig uit en zijn zeer geschikt om bijvoorbeeld je tuin mee te decoreren. Echter, groeien leibomen niet uit zichzelf in de juiste vorm en hebben ze dus voldoende onderhoud nodig. De bomen moeten minstens één keer per jaar gesnoeid worden, maar vaak is dit ook tweemaal per jaar. De periode waarin de bomen gesnoeid dienen te worden verschilt per soort. Ook kan er op verschillende manieren gesnoeid worden.

Verzorg je het onderhoud van de bomen zelf? Dan is het belangrijk dat jij je vooraf voldoende inleest. Wees je er van bewust dat het onderhouden van de bomen vrij intensief kan zijn. Ook is het van belang dat je niet bang bent om op hoogte te werken, tenzij dat je voor lage leibomen kiest. Het kan ook een goed idee zijn om het onderhoud van de bomen uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Op deze manier kun je er namelijk zeker van zijn dat de bomen er goed uitzien. Bovendien hoef je op deze manier zelf geen energie in de bomen te steken. 

Waar koop je deze bomen?

Ben jij op zoek naar deze bomen, zodat jij ze bijvoorbeeld in je tuin kunt plaatsen? In dit geval is het belangrijk dat je de bomen bij een specialist aanschaft. Op deze manier kun je zeker zijn van mooie bomen, maar ook van goede kwaliteit. Zo hoef je bijvoorbeeld niet bang te zijn dat je zieke bomen aanschaft. Wanneer je voor een bedrijf kiest dat in de leiboom gespecialiseerd is, heb je ook veel bomen om uit te kiezen. Als je voor het juiste bedrijf kiest, wordt het gemakkelijker om de juiste keuze te maken. Een gespecialiseerd bedrijf kan je immers alles vertellen dat je over de bomen dient te weten. Zo kun je verschillende soorten een stuk eenvoudiger met elkaar vergelijken.