Selecteer een pagina

De kleine details kunnen een decoratief schema maken of breken, dus het is belangrijk dat je tijd besteedt aan het kiezen van elementen die comfortabel in hun omgeving passen.

Een punt dat bijzondere aandacht verdient, is het kiezen van de juiste plint. Plinten bieden een aantal functionele en esthetische voordelen en het is vrijwel essentieel als je houten vloeren hebt, omdat het de lelijke ‘uitzettingsvoeg’ rond de omtrek van de muur zal verbergen.

In dit artikel laten we de meest voorkomende soorten plinten zien.

MDF-plint
MDF is eenvoudig te installeren en overal verkrijgbaar, zowel voorgeprimed als voorgelakt, en is een populaire keuze geworden voor plinten in nieuwe woningen. Het is bestand tegen kromtrekken en zwellen, dus het is onderhoudsarm.

MDF-plinten zijn ook betaalbaar. Het grootste nadeel van standaard MDF is dat het alleen kan worden geverfd (hoewel het dankzij het gladde oppervlak heel gemakkelijk af te werken is).

Wil je de voordelen van dit materiaal combineren met een hoogwaardige afwerking, overweeg dan om te investeren in soorten met echt houtfineer.

Zachthouten plint
Plinten van zachthout zijn gevoeliger voor beweging dan MDF, maar bieden een aantal voordelen. Om te beginnen kan het worden gekleurd of gelakt om een ​​natuurlijke uitstraling te krijgen – wat een enorm voordeel is in historische huizen. Het kan ook worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt, dus het hoeft niet zo vaak te worden vervangen.

Bovendien is het algemeen beschikbaar in een grotere verscheidenheid aan ongebruikelijke profielen; en het is gemakkelijker voor schrijnwerkers om te werken als je een bestaand ontwerp moet matchen bij een renovatieproject.

Een eenvoudige grenen plank geeft je toegang tot een reeks afwerkingen en een grotere keuze aan plinthoogtes.

Hardhouten plinten
Probeer hardhout voor een eersteklas look. De honingachtige tinten van het hout passen prachtig in historische huizen, en het is een voor de hand liggende match naast eikenhouten vloeren, deuren, trappen of andere hoogwaardige interne afwerkingen. Alternatieven zijn onder meer essen, beuken en walnoten.

Plinten van hardhout worden meestal op bestelling bewerkt en indien nodig voor geolied of voorgekleurd. Het is beter bestand tegen stoten en slijtage dan zachthout, waardoor het onderhoudsarm is.

Het plaatsen van hardhouten planken is ingewikkelder dan voor MDF of zachthout, waarbij het hout meestal wordt voorgeboord, in pluggen wordt geschroefd en de schroefkop moet worden afgedekt met echt houtpellets.

Bron: www.superrenovatie.nl