Selecteer een pagina

Goede trapverlichting is belangrijk voor de veiligheid. Een donkere trap is natuurlijk levensgevaarlijk, want één misstap kan grote gevolgen hebben. Daarom raden wij aan om ten alle tijden voor trapverlichting te kiezen, ook wanneer het gaat om een trap van slechts 3 à 4 treden. In deze blog vertellen we je graag meer over de trapverlichting mogelijkheden.

Wandverlichting bij de trap

Een manier om je trap te verlichten is via de wand. Hiervoor kun je het beste kiezen voor inbouwspots. Deze spots geven voldoende verlichting en zijn bovendien perfect weg te werken in de wand, zodat je ze bij daglicht amper ziet. Natuurlijk kun je ook kiezen voor prachtige opbouwspots. De treden van een trap kun je het beste op 15 à 20 cm boven de traptrede hangen. Uiteraard hoef je niet alle traptreden te voorzien van een spotje. Je krijgt al een voldoende verlichte trap wanneer je om de derde trede een spot plaatst. Natuurlijk hoeft de trap niet perse met spots aan de wand worden verlicht. Je kan ook kiezen voor een led-strip aan de wand.

Trapleuning verlichten

Wil je de trap verlichten op een manier waarbij je de lichtbron niet ziet? Dan is een LED-strip de ideale oplossing voor jou. Deze strips kun je eenvoudig onder de trapleuning verwerken, waardoor je ze niet ziet zitten. De hoogte van de leuning zorgt voor een goede lichtverspreiding, waardoor je veilig gebruik kunt maken van de trap. Wanneer je aan beide kanten een trapleuning hebt, kun je aan beide kanten een LED-strip plaatsen. Zo weet je zeker dat je trap perfect verlicht is.

Plafondverlichting bij de trap

Naast wandverlichting en het verlichten van de trapleuning kun je ook kiezen voor plafondverlichting. Je kunt wederom kiezen voor inbouwspots, maar ook voor een plafondlamp of hanglampen. Welke keuze je maakt is afhankelijk van je trap en smaak. Heb je meerdere trappen boven elkaar? Dan is plafondverlichting geen logische keuze, omdat je de bedrading van de verlichting niet kwijt kunt. Daarom adviseren wij om alleen voor plafondverlichting te kiezen als het gaat om een enkele trap.