Selecteer een pagina

Wonen in een piepklein huisje wordt steeds populairder. Een steeds grotere groep mensen vindt het niet meer belangrijk om in een kast van een huis te wonen. Zij nemen genoegen met minder. In deze blog geven we graag tips hoe je een kleine woonkamer het beste kunt inrichten.

De functies van je woonkamer

Voordat je de woonkamer in gaat richten, is het verstandig om na te gaan waar je de ruimte allemaal voor wilt gebruiken. Ben je iemand die ervan houdt om in de avond lekker bank te hangen? Of vind je het belangrijk dat ook de eettafel in de woonkamer kan staan? Je zult merken dat je in een kleine woonkamer keuzes moet maken. Wanneer je een eetkamertafel in een kleine woonkamer wilt zetten, zul je misschien wat moeten inleveren op de grootte van het bankstel. Ga daarom bij jezelf na welke meubels jij wel of niet in je woonkamer wilt hebben. 

Licht en ruimte

Om een kleine woonkamer groter te laten lijken, kun je het beste gebruik maken van lichte kleuren. Voor de muren en vloer kun je het beste kiezen voor gebroken wit of beige. Het voordeel van lichte kleuren is dat het natuurlijke licht door de ramen kan weerkaatsen. Dit zorgt ervoor dat de woonkamer groter lijkt. Door de vloer bijna dezelfde kleuren als de wanden te geven, lijkt de ruimte ook optisch groter. Uiteindelijk kun je iets meer kleur in de woonkamer aanbrengen door middel van decoratie en meubels.

Maak gebruik van de hoogte

In een kleine woonkamer wil je zo de ruimte zo effici├źnt mogelijk inrichten. Je wilt uiteindelijk nog voldoende ruimte hebben om te kunnen lopen. Daarom zouden wij adviseren om ook volop gebruik te maken van de hoogte. Kies bijvoorbeeld voor hoge kasten die niet al te breed zijn. Hierdoor heb je volop opbergruimte en hou je ook nog voldoende ruimte over om te lopen en voor andere meubels.

Opgeruimd staat netjes

In een kleine woonkamer lijkt het al sneller een troep. Daarom is het belangrijk om de spullen die je niet gebruikt niet rond te laten slingeren. Vraag jezelf ook eens af waarom je bepaalde spullen blijft bewaren, terwijl je ze toch niet meer gebruikt. Dit betekent overigens niet dat je ze meteen in de prullenbak moet gooien. Je kan anderen soms ook erg blij maken met je spullen.

Multifunctionele meubelen

Over het algemeen kun je in een kleine woonkamer minder meubels kwijt dan in een grote ruimte. Daarom is het slim om gebruik te maken van multifunctionele meubelen. Denk bijvoorbeeld aan een bank met opbergruimte. Een krukje kan dienen als bijzettafel, maar ook als extra zitplaats. Om ruimte te besparen kun je het beste kiezen voor een kleine salontafel. Of kies voor een poef waarin je ook nog je spullen in kunt opbergen, zoals een warm plaid of de afstandsbediening.