Selecteer een pagina

Leven en werken zonder internet is haast niet meer voor te stellen. Meer dan logisch dat u thuis ook internet wilt hebben. Het aansluiten daarvan kan soms een opgaven zijn, omdat niet elke woning standaard over de juiste aansluitingen beschikt. Wil jij weten hoe je voor jouw woonsituatie internet moet aansluiten? Lees dan snel verder!

De internetaansluiting

Een internetaansluiting maakt het mogelijk om te internetten, gebruik te maken van interactieve televisie of via het internet te bellen. Voordat je begint is het belangrijk om te weten wat voor een soort aansluiting je hebt in huis. Zo kun je kiezen voor internet via de kabel, internet via de telefoonlijn (ADSL) en internet via glasvezel. De meeste huishoudens maken gebruik van internet via de kabel.

Waar zit mijn internetaansluiting?

Je internetverbinding komt via de hoofdaansluiting (ook wel het ISRA-aansluitpunt genoemd) je woning binnen. De provider zorgt voor de bekabeling tot aan de hoofdaansluiting en is daar ook verantwoordelijk voor. Voor de bekabeling in huis ben je zelf verantwoordelijk. De hoofdaansluiting bevindt zich niet in elk huis op dezelfde plek. Je kunt de hoofdaansluiting vinden op de volgende plekken:

  • in de meterkast;
  • in een (woon)kamer of gang;
  • bij een wandcontactdoos met één of twee aansluitingen;
  • bij een groene kabel die de wandcontactdoos in gaat (deze kabel is niet altijd zichtbaar);
  • bij één tv-aansluiting in je huis is dit de hoofdaansluiting;
  • bij internet via glasvezel hoef je zelf niets met de hoofdaansluiting te doen.

Tip: twijfel je tussen een wandcontactdoos in de kamer en de meterkast? Als er een wandcontactdoos in de meterkast zit dan is dit altijd de hoofdaansluiting.

Geen internetaansluiting in huis

Als je geen hoofdaansluiting hebt dan kun je contact opnemen met de provider waar je een abonnement wilt afsluiten. Zij zorgen er dan voor dat je alsnog een hoofdaansluiting krijgt. Houd er dan wel rekening mee dat je in sommige gevallen, afhankelijk van je provider, zelf de kosten moet betalen voor het verzorgen van de hoofdaansluiting.