Selecteer een pagina

Het lijken speelgoed scharnieren, ze zijn te klein om de krachten te weerstaan die op een scharnier uitgeoefend worden. De hele deur hangt er namelijk aan.

Dat is de eerste indruk die je als doe-het-zelver krijgt van een Paumelle scharnier.

Maar de constructie van dit speciale scharnier verdient verdere studie. In plaat van de drie of vier gebogen ringen in iedere helft van een normaal scharnier, heeft een Paumelle scharnier twee buisjes waar een pen in past.

Aan een kant van het Paumelle scharnier is de pen een vast onderdeel van de buis. Het bovenste scharnier past perfect in het open buisje van de onderste helft. Dat betekent, de deur hangt niet aan twee, drie of vier open, gebogen ringen maar aan de bevestiging van het scharnier.

De ringen van een scharnier

Met gebogen ringen bedoel ik dat die ringen niet helemaal gesloten zijn. Het einde van de ring is open, net als die goedkope ringen die je op de kermis kunt winnen.
Het gewicht van de deur of deuren en de krachten die gepaard gaan met het openen en sluiten van die deuren komt dus terecht op een paar ringen die steeds verder open zullen gaan.

De voordeur beweegt te veel en die beweging vindt plaats in de scharnieren zelf. Daardoor zal slijtage alleen maar sneller gaan. De ringen gaan nog verder open staan door de verkeerde bewegingen van de deur. De uitdrukking ‘met de deur in huis vallen.’ zou nog eens uit kunnen komen.

De uitvoering

De bevestiging van de twee delen aan de sponning en aan de deur is bij een Paumelle scharnier dan ook anders. Natuurlijk zijn er de beruchte plaatjes met schroefgaten. En daarmee kunt u ook een paumelle scharnier stevig aanbrengen op deur en sponning.

Maar wat met een vlak scharnier niet kan, een bevestigingspunt, werkt met een Paumelle scharnier goed.

Een pen in de deur en een pen in de sponning, of door de sponning in de muur, kan het sterker? Doordat de krachten van het openen en sluiten niet op een ring terechtkomen, maar in een buis, worden die krachten beter verdeeld naar de deur en de sponningen, niet naar de scharnierdelen.

Valse deurbewegingen komen bijna niet voor bij Paumelle scharnieren. Slijtage is veel minder en het onderhoud is ook nog eens eenvoudiger. Ook het afhalen en weer afhangen van deuren wordt makkelijker. Met twee of drie duidelijke punten waarop de bovenste pen in het buisje van het onderste scharnierdeel valt, kan een persoon het doen.

Gaat u alle deuren in huis ombouwen?

Paumelle scharnieren in alle deuren zetten is een enorme klus. Maar het kan de moeite waard zijn in een druk huishouden met veel deurbewegingen, of veel kinderen die de hele dag heen en weer rennen bijvoorbeeld.

Gebruik altijd pluggen als u Paumelle scharnieren met een pen in uw deuren en sponningen zet. Dat voorkomt draaien van het scharnier en is sterker. Paumelle scharnieren met een pen zijn bijna onzichtbaar en hebben bijna geen onderhoud nodig.

Bron: www.deurenweb.nl