Selecteer een pagina

Het begon met de verplichting van mondkapjes in het openbaar vervoer. In eerste instantie was dat een beetje een vreemd gezicht, maar we raakten er snel aan gewend. De mondkapjes hebben het straatbeeld zeker opgefleurd, omdat er zoveel kleuren en ontwerpen mogelijk zijn. Niets is te gek. Nu is het ook verplicht om een mondkapje te dragen als je een openbare ruimte binnenstapt. Dat zijn dus parkeergarages, supermarkten, banken, winkels, bibliotheken, musea, tankstations, enzovoorts. Na deze beslissing maakt het mondkapje een nog groter deel uit van het dagelijks leven. Ga je naar buiten, dan zal je deze soms vaker wel op hebben dan niet.

Mondkapjes zijn al vrij normaal geworden

De uitbreiding van de verplichting naar openbare ruimtes verloopt geleidelijk. Uit onderzoek is gebleken dat het merendeel van de bevolking het met de beslissing eens is. Daarnaast zijn we natuurlijk al erg aan het dragen van een mondkapje gewend en is het eigenlijk een kleine moeite om deze ook in openbare ruimtes te dragen. Het enige wat je moet doen is er zorg voor dragen dat je voldoende mondkapjes meeneemt als je de deur uit gaat.

Allerlei soorten en maten

Mondkapjes kun je kopen in de winkel, op het station en online. Er is logischerwijs een enorm aanbod, omdat de vraag ook groot is. Dat heeft als resultaat dat er mondkapjes te vinden zijn in allerlei soorten en maten. Allereerst is er de kleur, maar daar houdt het niet mee op. Je kunt kapjes kopen met een print, met een patroon, met een opdruk, in een bepaalde vorm, met extra filters, extra stoflagen en je kunt zelfs je eigen foto op je mondkapje laten drukken, mocht je dat willen. Dat zorgt zeker voor diversiteit als je de deur uitstapt.

Dagelijks een mondkapje dragen

Je zult dus waarschijnlijk dagelijks een mondkapje nodig hebben en dat misschien wel vaker dan je denkt. De volgende situaties komen na 1 december daarom niet of nauwelijks meer voor.

  • Bij elkaar op de fiets, scooter, brommer, motor zitten, want je kunt geen 1,5 meter afstand houden. Dit is geen verplichting, maar een dringend advies.
  • De auto in de parkeergarage parkeren en zonder mondkapje naar buiten lopen.
  • Even bij de bank naar binnen gaan om iets te vragen.
  • Een patatje halen bij de snackbar op de hoek.
  • Een middagje winkelen of een museum bezoeken.
  • In de auto rijden zonder mondkapje met iemand die niet bij je gezin hoort en die ouder is dan 12 jaar. Dit is ook een dringend advies, want 1,5 meter afstand houden is lastig.

Combineer mondkapjes met de basisregels

De verplichting is geldig in het openbaar vervoer en openbare ruimtes. In andere situaties waar 1,5 meter afstand houden moeilijk is draag je het beste ook gewoon een mondkapje. De basisregels blijven gewoon bestaan. Als iedereen in de supermarkt mondkapjes draagt blijf je dus 1,5 meter afstand houden en vermijd je contact met anderen. Een mondkapje dragen is een kleine moeite en eigenlijk niet meer uit het dagelijks leven weg te denken.

Bij griepverschijnselen maak altijd een afspraak voor een Coronatest!