Selecteer een pagina

Een huis wordt vaak gezien als de weerspiegeling van iemands persoonlijkheid. Denk maar eens na:
hoe vaak dacht jij bij binnenkomst van een huis ‘dit is precies wat ik had verwacht van deze persoon’.
Om een huis chique in te richten, terwijl het toch goed bij je persoonlijkheid past, is lastig. Maar daar
gaat dit artikel jou bij helpen. Lees verder en kom achter praktische design tips.

Creëer ruimte

Een befaamde tactiek onder architecten is ruimtecreatie. Deze tactiek zorgt ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt dan dat hij in werkelijkheid is. Met deze praktische tips zorg jij dat je huis groter lijkt:

Verf je plafond

Je plafond is een belangrijk onderdeel van een ruimte. In veel huizen is het plafond een strakke kleur (meestal wit). Maar juist door het plafond een patroon of kleur te geven schep je een extra dimensie.

Hang planken dicht tegen het plafond

Doordat je een plank vlak tegen het plafond hangt, wordt de aandacht naar boven getrokken. Hierdoor kijk je automatisch naar boven en daardoor lijkt de ruimte groter. Probeer het maar eens.

Gebruik strepen

Net als bij kleding zorgen strepen voor optisch bedrog in je huis. Kies voor langwerpige streepjes om je huis langer te laten lijken en kies voor horizontale streepjes om je huis breder te maken.

Gebruik spiegels

Ben je als kind wel eens in een spiegelhuis geweest? Waarschijnlijk had je toen het gevoel dat je in een enorm grote ruimte was, terwijl je in werkelijkheid vaak maar een meter kan lopen voordat je tegen een spiegel aan komt. Hier zie je de kracht van meerdere spiegels, maar een enkele (grotere) spiegel zorgt voor de illusie van een extra kamer.

Dit was het voor de ruimtecreatie; op naar de volgende.

Laat je meubilair zweven

Zwevend meubilair is enorm chique. Het vormt een gevoel van kwaliteit en klasse. Je ziet zwevende meubels steeds vaker terug komen. De bekendste is de zwevende tv meubel. Daarop volgen de zwevende keukens, zwevende banken en zwevende kasten.

Doordat het meubelstuk vlak boven de grond waordt bevestigd aan de muur lijkt het alsof het zweeft. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een ‘nep wand’ in dezelfde kleur als de achterwand, voor de pootjes te plaatsen. Ook dit geeft het gevoel van een zwevend object.

Ruim je huis op

Dit klinkt als een enorm voor de hand liggende optie, maar het wordt enorm onderschat. Een opgeruimd huis ziet er altijd chiquer en beter uit dan een rommelig huis. Volgens ontwerpers bestaan er twee vormen van opruimen:

1. Het letterlijk opruimen van je huis

In deze stap geef je alles een plekje en haal je alles uit het zicht.

2. Het weggooien van onnodig meubilair

Een kamer die de vol en te druk is, oogt ook rommelig. In dit geval moeten er worden opgeruimd door meubels of ander interieur weg te gooien.

Dus samengevat: creëer de optische illusie van grotere kamers, kies voor zwevend meubilair en ruim
je huis op. Met deze 3 tips zorgt je er al voor dat je huis groter en chiquer lijkt.