Selecteer een pagina

Wil je jouw huidige badkamer verbouwen? En heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Lees dan deze blog. Wij geven je graag een aantal tips om je op weg te helpen.

Verzamel sfeerbeelden

Een nieuwe badkamer kopen doe je natuurlijk niet zomaar. Het is belangrijk om van te voren te bedenken wat je wensen zijn. Welke stijl spreekt je bijvoorbeeld aan? Op het internet zijn er tal van websites te vinden die voor de nodige inspiratie zorgen. Verzamel de sfeerbeelden om een moodboard te creëren van jouw droom badkamer. Vergeet ook het kleurenpalet niet. Op basis daarvan kun je later de tegels en accessoires uitzoeken.

Badkamer indeling

Wil je de badkamer zo goedkoop mogelijk verbouwen? Dan is het slim om de indeling van de badkamer hetzelfde te houden. Dan is het niet nodig om de leidingen te verleggen. Wil je de indeling wel drastisch aanpakken? Hou dan naast leidingen ook rekening met andere aansluitingen en de deuren en ramen. Over het algemeen zijn badkamers tegenwoordig klein en daarom is het slim om deze zo efficiënt mogelijk in te delen. Hierdoor kun je de ruimte groter doen laten lijken.

Wel of geen bad?

Bij een verbouwing van de badkamer vraagt iedereen zich meestal wel een keer af of ze wel of geen bad moeten nemen. Mensen kiezen voor een bad omdat ze lekker kunnen relaxen en helemaal tot rust komen. Daarnaast zijn kleine kinderen ook vaak een reden om een bad te nemen. De kinderen kunnen op een koude dag lekker in bad spelen. Het nadeel van een bad is dat het veel ruimte kost. Een bad en douche in één is vaak niet de ideale oplossing, omdat je vaak beperkt bewegingsruimte hebt. Heb je voldoende ruimte in huis? Dan kun je voor zowel een bad als douche gaan.

Een douchecabine of inloopdouche?

Het volgende dilemma. Kies je voor een douchecabine of toch liever voor een inloopdouche? Beide soorten hebben zo zijn voor en nadelen. Het voordeel van een douchecabine is dat je badkamer droog blijft. De warmte blijft in de douchecabine, ook na het douchen. Een nadeel is dat je voldoende ruimte moet hebben, want anders kun je de deur niet openen. Ook ben je minder flexibel in de grootte. Een inloopdouche is vandaag de dag erg populair. Met een inloopdouche oogt je badkamer luxe en modern. Je kunt zelf bepalen hoeveel ruimte het in beslag mag nemen. En het vormt één geheel met de rest van de badkamer. Het nadeel is dat de warmte sneller ontsnapt tijdens het douchen en de rest van de badkamer wordt snel nat. Welke keuze je uiteindelijk maakt is een persoonlijke keuze en bovendien ook afhankelijk van de grootte van je badkamer.

Het toilet

Bij het verbouwen van de badkamer komt vaak ook een toilet renovatie om de hoek kijken. Het toilet is waarschijnlijk erg verouderd en daarom aan vervanging toe. Vandaag de dag heb je veel verschillende toiletpotten. Kies je voor een staand of hangend toilet? Een hangend toilet heeft als voordeel dat je de vloer gemakkelijk kunt dweilen. Maar daarvoor heb je ook een inbouwreservoir nodig. Verder heb je nog de keuze uit toiletpotten met en zonder randje. Kortom, genoeg keuze. Welke je uiteindelijk kiest hangt af van je eigen wensen.

Badkamermeubel

Welke spullen wil jij binnen handbereik hebben in de badkamer? En hoeveel opbergruimte is daar dan voor nodig? Op basis van dit soort vragen bepaal je welk badkamermeubel je het beste kunt kiezen. De meeste mensen kiezen voor een badkamermeubel met lades, omdat ze dit overzichtelijker vinden. Of voor een hoge kast met planken en een deur. Hierin kunnen ze eenvoudig de handdoeken opbergen zonder dat deze nat worden.

De muren en vloeren

Vergeet ook de tegels voor de muur en vloer niet. De keuze van een badkamertegel is wederom een hele persoonlijke keuze. Wil je een prachtige mozaïek wand of vloer? Of wil je tegels met een printje of liever glanzend of mat? Het maakt niet uit, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Verlichting

Tot slot de verlichting. Het is belangrijk om goed na te denken over wat voor functie het licht in de badkamer moet hebben. Heb je een raam waardoor je veel natuurlijk daglicht binnenkrijgt? Dat vraagt dan ook weer om andere verlichting, dan wanneer je een donkere badkamer hebt. Wil je wel of geen spotjes boven de spiegel? En wil je dat het licht gedimd kan worden als je in bad ligt? Hou er rekening mee dat je verlichting koopt die speciaal voor de badkamer bedoeld zijn.