Selecteer een pagina

Een duurzaam huis is een huis met zo min mogelijk negatieve gevolgen voor ons milieu. Dit betekent energie-efficiëntie (soms zelfs energieneutraal bouwen), het vermijden van milieutoxines, het gebruik van materialen en hulpbronnen op een verantwoorde manier, terwijl het een positieve fysieke en psychologische impact heeft op zijn inwoners.

Wat we bouwen is van belang en zo ook hoe we het bouwen. Bouwen met duurzaamheid in gedachten moet standaard zijn voor het eenentwintigste-eeuwse huis. In dit artikel zullen we tips geven voor een duurzaam huisontwerp. Het bouwen van duurzame huizen bespaart je niet alleen geld op de lange termijn, maar vermindert ook jouw impact op het milieu. Laten we nu enkele ideeën bespreken over hoe een duurzaam huis te bouwen.

Grootte, kleinere huizen zijn efficiënter

Niet iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam huisontwerp gaat deze weg inslaan, maar kleinere huizen zijn veel efficiënter. Het bouwen van een kleiner huis zal uw materiaalverbruik en energiebehoeften verminderen. Het is duidelijk dat een groter huis meer materialen zal gebruiken en meer energie nodig heeft voor verwarming en koeling. Denk aan je behoeften en probeer het niet te overdrijven op de grootte van het huis. Een kleiner huis zal dus goedkoper zijn dan een groter. Ik zeg niet dat je een klein huis moet bouwen, maar de realiteit is dat kleinere huizen inherent efficiënter en minder verspillend zijn.

Oriëntatie van uw huis voor natuurlijk licht en warmte

Oriëntatie is belangrijk voor duurzame woningen. Als je in een koud klimaat op het noordelijk halfrond leeft, kun je profiteren van de zon. U wilt uw huis met meer ramen op het zuiden maken. Bouw een lange muur met ramen op het zuiden om direct zonlicht in de winter te maximaliseren. Dit helpt je huis te verwarmen en natuurlijk licht binnen te brengen. U wilt niet veel ramen op het westen, dit geeft veel schittering en zorgt voor warmte in de zomer. Als je ramen op het westen hebt, plant dan een grote boom om wat van dat ongemakkelijke zonlicht te blokkeren.

U kunt een bladverliezende boom voor uw ramen op het zuiden planten voor meer energiebesparing. Bladverliezend betekent dat de boom in de winter zijn bladeren verliest. De boom blokkeert zonlicht in de zomer, maar verliest zijn bladeren in de winter en laat het zonlicht binnen tijdens de koude maanden. Dit zal uw verwarmingsverbruik helpen verminderen. Een andere truc zijn zonneschermen of een dakoverstek. De zon is hoger in de zomer dan in de winter, dus een overhangend dak kan de zon in de zomer blokkeren. In de winter staat de zon onder een lagere hoek en wordt deze niet geblokkeerd door de overhang. Dit soort passieve ontwerpkenmerken kunnen een groot verschil maken op het gebied van duurzaamheid tegen lage kosten.