Selecteer een pagina

Bij het ontwerpen en bouwen van je eigen huis denk je vaak niet aan de akoestiek. Vaak denkt men pas na over de akoestiek van de woning als er een probleem ontstaat, zoals echo´s door het hele huis of klagende buren. Veel huisontwikkelaars en bouwbedrijven geven geen prioriteit aan akoestische overwegingen. Wees geïnformeerd en zorg er voor dat je nieuwe woning aangenaam klinkt voor jezelf en de buren door een akoestisch onderzoek uit te voeren! In dit artikel lees je hoe geluid in huis werkt en waar een akoestisch specialist op let. Daarbij lees je wat veelvoorkomende akoestische problemen zijn en hoe je deze problemen gemakkelijk zelf kan oplossen.

Geluid in huis

Geluid in een kamer kan worden geabsorbeerd, doorgelaten, gereflecteerd of verspreid. Zware gordijnen en vloerbedekking absorberen en dempen het geluid. Wanneer geluid wordt doorgelaten, dringt het geluid andere ruimtes binnen via oppervlakken. Geluidsreflectie betekent dat het geluid van het oppervlak wordt weerkaatst, terwijl bij geluidsverspreiding het geluid diffuus is. Wanneer geluid te veel geabsorbeerd wordt, kan een kamer levenloos aanvoelen. Een teveel aan geluidsreflectie daarentegen zorgt voor luidruchtige kamers. Overmatige geluidsdiffusie kan een verwarrend gevoel geven omdat het moeilijk is te horen waar een geluid vandaan komt.
Een akoestisch specialist kan kijken waar de oorzaak van geluidsproblemen ligt en zal zoeken naar een manier om absorptie, reflectie en verspreiding van geluid te balanceren. Zo zullen alle kamers in huis aangenaam klinken en wordt de doorlating van geluid naar andere ruimtes zo veel mogelijk verminderd. 

Veelvoorkomende geluidsproblemen en oplossingen

De meeste bewoners willen dat het huis zo stil mogelijk is met zo min mogelijk ruis en genoeg privacy. Wanneer je een huis gaat bouwen of verbouwen, zijn er bepaalde akoestische overwegingen die door de akoestisch specialist in acht genomen worden:

1. Exterieur

Zelfs als je langs een drukke weg woont, kun je nog steeds in een geluidsarme woning wonen. Eén van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden, is dat een te veel aan ramen geen goed idee is. Ramen laten veel geluid van buitenaf door, dus kies voor weinig ramen van niet al te groot formaat, met name aan de straatzijde.
Bij de constructie van de muren kun je het beste kiezen voor baksteen of steen, omdat deze materialen veel beter het geluid blokkeren dan bijvoorbeeld vinylbeplating of stucwerk. Hierbij kan een rij planten of bomen met dikke bladeren voor de woning een barrière vormen voor geluid van de weg. 

2. Interieur

Door de juiste soorten deuren en vloeren te kiezen kunnen veel akoestische problemen verminderd worden. Staat de woning in een luidruchtige omgeving? Kies dan geen glazen deuren, openslaande deuren of schuifdeuren. Deze houden het geluid namelijk slecht buiten.
Wat betreft de vloer, kun je beter geen houten vloeren of tegels laten leggen omdat deze geluidsoverdracht- en reflectie versterken. De beste geluidsdempende optie is vloerbedekking, vooral op de bovenste verdiepingen.